Бактериални инфекции на кожата

0

  Бактериалните кожни инфекции са сложни за диагностициране и са необходими много познания, за да могат да бъдат различени от алергични или други кожни заболявания. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло – 2-2,5 кв.м и се характеризира с множество гънки, вдлъбнатини и отвърстия. По нея има различни микроорганизми – бактерии, вируси, гъбички, акари, които са част от човешкия микробиом.

  Какво е микробиом?
Микробиомът е екологична общност от нормална микрофлора и патогенни микроорганизми, която живее върху и в тялото. Включва 100 трилиона бактериални клетки, които покриват кожата и са много повече от кожните клетки. Тежестта на микробиома е около 1400 грама.

  Топография
Инфекциозните причинители не са разположени само по повърхността на кожата, а навлизат в космените фоликули, потните и мастните жлези. Някои области на кожата, като слабините, аксиларните гънки и гънките между пръстите на краката, имат по-висока температура и влажност. Тези зони са обитавани от микроорганизми, предпочитащи влажни условия, като грам-отрицателни бактерии, S. аureus и Corynebacter. Други области, характеризиращи се с висока плътност на мастните жлези, са обитавани от липофилни микроорганизми, като Propionibacterium и Malassezia.

  Вътрешни и външни фактори?
In Utero кожата е стерилна. Микробиомът се появява незабавно след раждането – per vias naturalis или след sectio caesarea. Промени в микробиома настъпват по време на пубертета, зависят от пола, както и от продукцията на себум и хормони. Редица външни фактори също водят до промени в микробиома: професия, облекло, антибиотици, сапуни, козметика, UV лъчи – бактерицидно действие, в зависимост от географския район.

Кожни инфекции
Нарушаването на равновесието в микробиома води до появата на кожни инфекции (пиодермии). Делят се на стафилококови, стрептококови и инфекции, причинени от други бактерии, най-често грам-негативни. Методът на Грам (оцветяване по Грам) помага под микроскопа да се различат кои бактерии са грам-положителни (оцветяват се в лилаво) и кои са грам-отрицателни (оцветяват се в червено). Бактериите се оцветяват по този начин, защото имат различна капсула, която по различен начин приема едно и също багрило. Инфекциите, причинени от грам-положителни бактерии, се лекуват по-лесно, тъй като тези бактерии сравнително бързо се повлияват от антибиотици за разлика от грам-отрицателните, които са по-устойчиви на лечение с антибиотици.
Грам-положителните инфекции се делят основно на стафилококови и стрептококови.

  MRSA или MSSA
Бактериите, които може да се лекуват с антибиотици от групата на метицилина се наричат MSSA, а бактериите, които не могат да се лекуват – Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus (MRSA). MRSA са открити за първи път през 1961 г. Те не се повлияват от често използваните антибиотици и са много трудни за лечение.

Поставянето на маска и ръкавици при различните процедури е важно условие за предпазване от бактериалните кожни инфекции. Много често някои пациенти са носители на кожни инфекции, без да страдат от тях. Те трябва задължително да се лекуват, защото ако пациентът е носител на стрептококи или стафилококи в носа си, при всяка козметична процедура около устата му може да се развие гнойна инфекция.
Все още няма перфектна профилактика, както и ваксини срещу бактериалните кожни инфекции.

Няма коментари