АKНЕ И ЕНДОКРИННИ ПРОБЛЕМИ

0
Засяга предимно кожата на лицето, горната част на гърба, врата, гърдите, раменете, защото именно в тези зони има най-голямо количество на мастни жлези. Акнето се счита за хронично заболяване поради продължителния му ход и чести рецидиви. Обхваща над 85% от юношите, като протича по-тежко при момчетата. Освен това причинява негативни психоемоционални ефекти и повлиява качеството на живот на пациентите.

Акнето представлява възпалително заболяване на пило-себацейната единица (включваща космения фоликул, косъма и мастната жлеза) и е сред най-често срещаните дерматологични състояния в световен мащаб.

Автор: Д-р Златина Рункова, ендокринолог

Акнето и в частност най-често срещаната му форма – Acne vulgaris, е мултифакторно заболяване. Генетичната предразположеност е един от многото фактори, която определя размера и функцията на мастните жлези, типа кожа, чувствителността на андрогенния рецептор, активността на 5-алфа редуктазата. Друг основен фактор са андрогените, чиято мишена е мастната жлеза. Космено-мастните фоликули имат рецептори за андрогени и реагират на повишените им плазмени нива. Тестостеронът и дихидротестостеронът са двата най-мощни андрогена, които стимулират растежа на мастните жлези и засилват производството на себум. Повишената мастна секреция и бактерията P. acnes, която нормално се среща около мастните жлези, в комбинация с други фактори предизвикват възпаление на мастните жлези и постепенно развитие на акне.

Много често акнето се появява, когато нивата на андрогените се повишат. Има два източника на производство на андрогени в организма – надбъбречни и полови жлези. Излишъкът на андрогени може се дължи на повишена продукция на тези жлези или на повишена периферна конверсия на андрогенните прекурсори в мастната тъкан, черния дроб или кожата.
Акне може да се появи във всяка възраст: при новородени, кърмачета, малки деца, в пубертета (най-често), през менструалния цикъл, по време на бременността, в периода на менопауза, да е резултат от ендокринно заболяване или да се изяви по време на прием на някои лекарства.


Най-често акне се появява през пубертета, когато има скок в андрогените, които стимулират нарастването на мастните жлези с последваща повишена себумна продукция. Вторият пик е след 25-годишна възраст, дори и след 30-40-те и може да се появи при хора, които в пубертета не са имали такъв проблем, като колебанията в хормоналните нива влошават състоянието.
Честа причина за акне при жените в зряла възраст е поликистозният овариален синдром, като заболяването се съпровожда и от повишено окосмяване, менструални нарушения, инфертилитет. При мъже в зряла възраст появата на акне е резултат от „модерния“ прием на анаболни стероиди. По време на бременност колебанията в хормоните, по-специално на прогестерона, допринасят за развитие на акне. Етиологията на менопаузалното акне е мултифакторна, като хормоналният дисбаланс е в основата. Установява се спад в нивата на естрогените при непроменена андрогенна продукция, което обуславя релативна хиперандрогенемия.


В заключение ще добавя, че голяма част от пациентите с акне нямат хормонални проблеми, поради което уточняването на хормоналния статус се налага само при наличие на съпътстващи признаци на ендокринна патология.

За контакти: Д-р Златина Рункова, ендокринолог
22-ра ДКЦ – София, тел. 0988 829 096, АИПСМП по ендокринология и болести на обмяната

Няма коментари