Алтернативни терапии и методи в козметологията – част втора

0

Традиционните за Индия и Китай методи за диагностика, лечение и здравословен живот, в останалия свят, се считат за алтернативни,  популярни са и са общоприети. Според аюрведа и китайската медицина всички вътрешни органи, както и процесите в организма имат своите рефлекторни проекции по повърхността на тялото. Масажистите и кинезитерапевтите са добре запознати, но и много козметици имат такива познания.

Най-общоприетата система за рефлекторно съответствие е меридианната система, която се базира на китайската медицина. 12-те меридиана са разположени по цялото тяло, през тях протича жизнената енергия на човека и по тях се намират биологично активни точки, чрез които се осъществява диагностиката и лечението. При самото лечение/процедура може да се ползва акупресура, акупунктура, вендузи, кръвопускане, мокса, магнити и др. Познавайки биологичния часовник на меридианите, органите и системите, можем да диагностицираме състоянието и проблемите, както и да препоръчваме дневен режим и диета.

Мини проекция на нашето тяло има в ирисите на очите – ирисова диагностика, по дланите и ходилата – рефлексология и су-джок, на ушите, на периоста, съществува тибетска пулсова диагностика, диагностика на чакри и души според индийската традиция. Познания в тези области дават невероятни възможности за преценка на състоянието. В редица случаи някоя бенка, обрив или болезнен участък дават основание да се насочим към консултация с лекар. В цялата холистична медицинска практика се счита, че когато проблемът се изписва върху кожата, е лечим. Ако няма кожна симптоматика, случаите се разглеждат като по-трудни.

Масажът и всякакъв род стимулация или релаксация на акупунктурни е изключително полезен. Точков масаж на лице се изучава в курса по козметика и той се владее от всички дипломирани козметици, а по същество е част от алтернативните методи в козметиката.

Терапия и масаж с вендузи

Алтернативният метод терапия с вендузи, доста популярен в терапиите за тяло, вече навлиза и в терапиите за лице. Масажът с вендузи дренира, спомага за правилно разпределение на мастната тъкан, тонизира и стяга кожата. Изпълнен на лицето, масажът е приятен за клиента. Същинската вендузотерапия на тялото обаче може да е болезнена. Степента на болка зависи от индивидуалния праг на търпимост и от сериозността на проблема. Нашите баби са ползвали стъклени вендузи за лечение при настинки и въобще при проблеми в гърдите и белия дроб. Според руския професор по природна медицина Огулов, ако под вендузата се образуват жълтеникави везикули, то организмът чисти херпесния вирус.

 Метод на Карл Бауншайд
Карл Бауншайд, изобретател на помпата за кърма, открива интересен феномен – ухапванията от комари облекчавали болките в ставите му. Той изобретява уреди, подобни на днешните мезоролери, но с по-едри шипчета. Чрез разраняване на кожата се получава локална и рефлекторна стимулация на кожата и органите, подобрява се кръвообращението и лимфотока. Методът не е много популярен в България, но принципът на раздразване на кожата до кръв с цел стимулиране на регенеративни процеси съществува и при други лечебни методи, ползва се и в козметиката.
Всъщност и при вендузите, и при разраняването на кожата целта е, причинявайки болка и приток на кръв, да се стимулират регенеративните сили в организма – метод, идващ от опита на древните цивилизации, ефективен и до днес.

 Източният масаж Гуаша

Той се изпълнява със специални пластини може да се прилага и на лицето, и на тялото. Терапевтът трябва да е добре обучен в метода, защото и при този масаж се предизвиква разраняване на кожата с цел стимулиране на собствените защитни и възстановителни сили на организма. Изпълнен на лицето, Гуаша дренира застойни процеси в меките тъкани и спомага за извеждането на токсините, стяга кожата, отпуска напрежението в бръчките, намалява нервното напрежение, успокоява и повишава качеството на съня.

Кранио-сакрална терапия

Масажът в козметиката – и за тяло, и за лице – е удоволствие, но и терапевтичен метод.
Лимфният дренаж на лицето и тялото трябва широко да се популяризира и обяснява на хората, защото лимфата в нашето тяло няма „помпа“, а се раздвижва от физическите действия и упражнения и от масажите. Ако човек води застоял начин на живот, ако е претърпял някаква операция, болест, ако е на диета – лимфата има нужда от стимул да се задвижи, за да изведе отпадните продукти. Прочистената и раздвижена лимфа се проявява доста бързо като спадане на отоци и свеж тен на кожата. Лимфният дренаж на лицето се изпълнява почти от всяка козметичка. За лимфния дренаж на тялото се изисква и специален курс, и практика и майсторлък, но апаратурата за пресотерапия и лимфен дренаж върши чудесна работа. Лимфният дренаж не е алтернативен, а традиционен метод, но неговия отслабващ, очистващ и оздравителен ефект не се обяснява и популяризира достатъчно.

Друг масаж, който е не само съвместим с козметичната практика, но би могъл да бъде изучаван в козметичните курсове, е кранио-сакралната терапия. В чисто медицински план тя е част от остеопатията. Д-р Уилям Гарнър Съдърленд и д-р Джон Ъпледжер имат основен принос за създаване и развитие на метода. Д-р Ъпледжер преподава КСТ и на неостеопати. Този алтернативен метод представлява фина настройка на костите на черепа и на прешлените на гръбнака от шията до сакрума. Като лечебна методика КСТ може да реши доста сериозни проблеми като ДЦП, особено ако се приложи до 5-годишна възраст. В козметологията КСТ дава възможност за връщане на симетрията на лицето и тялото, коригиране на челюстта, за да се избегнат брекети.

Основният принос на КСТ терапия за здравето и красотата на човека е, че възстановява нормалното черепно дишане и улеснява протичането на гръбначно-мозъчна течност, увеличава обема на черепа и намалява вътрешномозъчното налягане. Наместването на първия шиен прешлен изправя стойката и регулира положението на всички прешлени на гръбнака до сакрума. КСТ намества и положението на таза, а оттам и дължината на краката.

Няма коментари