„Абдоминопластиката осигурява нова визия и по-добро самочувствие“

0

През последните години не се наблюдават генерални новости в областта на абдоминопластиката, която си остава добре познатата процедура за оформяне долната част на корема, премахване на излишните мастни натрупвания и кожа. Новите тенденции включват нов персонален подход при избора на разрез в коремната област, нови анестезиологични техники и т.нар. миниабдоминопластика.

 Д-р Виолин Петров, специалист пластично-възстановителна и естетична хирургия

 При новия персонален подход разрезът се съобразява с анатомичните особености на пациентката (към абдоминопластика прибягват най-вече жените), а също и с предпочитаното от нея бельо, поради факта, че белезите, които се получават след подобна интервенция, трябва да се скрият. Важно е белегът да е минимален и да може да се скрие – това е тенденция, която в последните години се наложи като цяло в естетичната хирургия. Търсят се малки белези, скрити в места, които са невидими или прикрити за човешкото око.

 Другата тенденция е използването на анестезиологични техники, които са щадящи и възвръщат комфорта на пациента при събуждането. Предишните класически техники с ендотрахеална интубация се изместиха от т.нар. будна седация. В нашата клиника използваме техниката будна седация, при която пациентът заспива и се събужда със същото усещане като след сън, въпреки че е претърпял дълга и сложна операция. Тази техника осигурява максимален комфорт за пациента, максимален комфорт за опериращия екип и усещане за лека и приятна процедура.

 Нова тенденция е и т.нар. миниабдоминопластика – извършва се малка корекция в долната част на корема, при която се премахва излишната кожа, без да се интервенира в посока горна част на корема. Процедурата е подходяща за пациенти, които имат излишни мастни натрупвания само в долната част на корема. Класическата абдоминопластика използва техника, която „подкопава“ цялата кожа и достига до ребрената дъга, като се премахва излишната кожа заедно с подлежащата мастна тъкан. Използват се техники, с които едновременно се премахва излишната кожа и се извършва липоаспирация (липосукция) на съседните зони, като паласки (горни и долни), за да се оформи още по-добре силуета. При пациенти, които имат допълнителни проблеми с мускулатурата, се прилагат техники, с помощта на които се укрепва предната коремна стена подобно на класическата обща хирургия. В случая обаче се използва миниинвазивна техника, при която правите коремни мускули се зашиват един за друг. С тази операция се укрепва предната коремна стена при пациентки, които след раждане на едро бебе или масивно отслабване са получили диастаза на правите коремни мускули. По този начин едновременно се извършва премахване на излишната мастна тъкан, отстраняване на излишната кожа и укрепване на предната коремна стена, което гарантира постигане на красив младежки силует.

 Абдоминопластиката осигурява нова визия и по-добро самочувствие за пациентките. В много редки случаи се извършва т.нар. белт липектомия или циркумферентно премахване на цялата кожа в областта на корема. Операцията се прилага, когато са налице големи излишества кожа вследствие масивно отслабване при пациенти, особено след бариатрична хирургия, когато се губят 50-70 килограма от теглото. Операцията гарантира перфектна визия след отстраняване на излишната кожа. Възстановителният период варира от няколко дни до няколко седмици, като задължително се носи специално еластично бельо, което спомага за ускоряване на оздравителния процес и оформя допълнително новия силует, т.е. желаният резултат се постига за по-кратко време.

   

 

 

 

 

За контакти: Клиника по пластично-възстановителна естетична хирургия и дерматология „ВиА – Медика“ София, ул. „Феликс Каниц“ 14-16 тел.: 02 951 63 61

Няма коментари