„През следващите пет години най-търсени ще бъдат процедурите за оформяне на тялото“

0

Днешната работеща жена разполага с малко време за спорт и не винаги може да се придържа към балансирано и здравословно хранене, а в същото време желае да притежава стройна фигура и изваяно тяло. Затова на преден план излизат процедурите за оформяне и стягане на тялото. За най-новите тенденции в процедурите за тяло разговаряме с д-р Радина Денкова от известната столична клиника Aesthe Clinic Beauty.

 

Д-р Денкова, бихте ли представили най-новите тенденции в грижата за тялото?
Според най-новите маркетингови изследвания се очаква през следващите пет години търсенето на процедури за оформяне на тялото да нарасне 5 пъти. Всяка жена желае да е красива и слаба, затова и големите компании производители на апаратура за естетични цели се насочиха към създаване на нови технологии, които да удовлетворят това желание. През последните години се наблюдава разширяване портфолиото на фирмите производители в посока разработване и предлагане на иновативна апаратура за тяло. Например компанията Allergan, която беше специализирана в производство на филъри, ботулинов токсин и импланти за гърди, закупи бранда CoolSculpting – скулптуриране на тялото чрез замразяване, именно заради нарастващото търсене на процедури за оформяне на тялото. В момента CoolSculpting е най-продаваната процедура в САЩ за извайване на тяло.
При радиочестотните технологии има сериозни промени с оглед приложението им за естетични корекции на тялото – например комбинация на радиочестота с ултразвук. Технологията HIFU (високочестотен интензивен фокусиран ултразвук), която се използваше за естетични корекции на лице, вече се прилага и за намаляване обиколките на тялото. Тези нови технологии са в помощ на специалистите при оформяне на тялото, лечение на целулит и отстраняване на локализирани мастни натрупвания.

 

Как да се ориентират специалистите в морето от предложения на апаратура за оформяне на тялото?
Много хубав въпрос. Като професионалисти трябва на първо място да се насочим към големите фирми производители на апаратура за тяло и на второ – апаратурата да е съпроводена с медицински проучвания, доказващи нейната ефективност. Днес конкуренцията на пазара е много висока и за да се докаже ефикасността и безопасността на апаратурата са необходими сериозни рандомизирани медицински изследвания. Такива изследвания са скъпи, затова и съответните апарати се оскъпяват. Бъдещето принадлежи на иновативните научни разработки, подкрепени от сериозни медицински доказателства, за да се гарантира наистина резултатност от съответните процедури за скулптуриране на тялото.

Какви процедури препоръчвате за третиране на локализирани мастни натрупвания?
В нашата клиника работим с няколко технологии по отношение намаляване обиколките на тялото и лечение на целулит. При локализирани мастни натрупвания използваме апарата Exilis, който има две синергични действия – от една страна високата температура, която се поддържа в подкожната мастна тъкан води до унищожаване на мастните клетки и намаляване обиколките на тялото, а от друга – термичната стимулация на фибробластите ги активира за синтез на нов колаген и стягане на кожата. Компанията производител BTL е провела медицински хистологични изследвания, които доказват апоптоза на мастните клетки. В случая има две синергични действия на технологията: намаляване на обиколките плюс изглаждане и стягане на кожата.

 

 

Другият апарат, с който работим в клиниката е Doublo-S, използващ HIFU технология. Пациентите ни са много доволни от резултатите, постигнати за изглаждане и лифтиране кожата на лицето. В момента очакваме накрайника за тяло, който е предназначен за отстраняване на локализирани мастни натрупвания.
За лечение на целулит използваме апарата VelaSmooth във всичките му разновидности, който по безспорен начин доказа във времето своята ефективност. Когато се спазва стриктно протоколът на работа с VelaSmooth се постигат наистина отлични резултати. Апаратът съчетава вакуум (разкъсва съединителнотъканните повлекла и преподрежда мастните клетки, вследствие на което кожата се изглажда), радиочестота (стимулира синтеза на нов колаген и осигурява стягане на кожата) и инфрачервени лъчи (загряват подкожната мастна тъкан и освобождават мастните клетки от тяхното съдържимо).
За лечение на целулит използваме и друга процедура, която е кратка, но същевременно много ефективна – т.нар. шокови вълни на Щорц. С помощта на тази процедура (Shock Wave Therapy) се постига перфектно изглаждане на целулита (2-ри и 3-ти стадий). Посредством шоковия механичен удар се разкъсват съединителнотъканните повлекла и се преподрежат мастните клетки. Шоковите вълни ускоряват клетъчния метаболизъм, кожата се изглажда и стяга.
Предстои лансиране на нови апарати за оформяне на тялото, комбиниращи радиочестота с шокови вълни, апарати за магнитна мускулна стимулация, както и апаратура, използваща фракционирана радиочестота за стягане на кожата, отстраняване на стрии и лечение на целулит.

Вашите препоръки за цялостно отслабване?
За цялостното отслабване е необходим комплексен подход, включващ диета, увеличаване на двигателната активност и съответните процедури за стягане и оформяне на тялото, като на първо място е мотивацията на пациентите. Трябва да се отбележи, че 70% от отслабването се дължат на хранителния режим, а останалите 30% се разпределят между спортуването и апаратните процедури, които подпомагат цялостния процес на сваляне на излишните килограми. Комплексният подход трябва да включва: сериозно обоснована програма за ускоряване на метаболизма – малко количество храна, разпределена на 5 приема дневно и съобразена с разхода на калории, спорт и процедури за премахване на локализираните мастни натрупвания, стягане и изглаждане на кожата.

Няма коментари