Новости в антиейджинг медицината

0

Антиейджинг медицината е наука на бъдещето, която се бори за удължаване на живота, за забавяне процесите на стареене в целия организъм и против физическите отпечатъци на времето.

 

За съжаление първите процеси на стареене настъпват твърде рано – още на 20-годишна възраст, когато се наблюдават и първите промени в зрението, осезанието, обонянието и слуха. Около 30-те години започва понижаване на хормоните естроген и тестостерон, намаляване устойчивостта на организма към стрес и отслабване на мускулния тонус. Първите признаци на стареене в областта на лицето се появяват в периорбиталната зона, където повтарящите се мускулни движения, отговорни за мигането, водят до формиране на фини бръчки, намаляване на подкожния слой и образуване на т.нар. слъзна падина.
Във възрастта около 40-те напредват процесите на стареене – понижава се тонусът на кожата, намалява производството на колаген, забавя се сърдечносъдовата дейност, отслабват паметта и вниманието, натрупват се и токсини. Остаряването е изразено в средната част на лицето – загуба на подкожна мазнина и отпускане на лицевия контур. На 50-годишна възраст се засилва склонността към инфекции, появяват се признаците на менопауза/андропауза, понижава се сексуалното влечение, намалява еластичността на кожата. Наблюдава се отпускане на кожата на лицето и репозициониране на тъкани, вследствие понижаване плътността на костите.

Новости и прогнози в антиейджинг медицината
През последните години учените много залагат на 3D-биопринтирането, чрез което се създават нови органи или части от органи. Компанията „Лореал“ разработи триизмерна тъкан, която е най-близка (98%) до кожата. Всяка година в тъканната банка на „Лореал“  се произвеждат над 130 000 вида 3D принтирана кожа, което е част от усилията на компанията да намали тестовете върху животни.
Друга новост в антиейджинг медицината е въздействието върху митохондриите. С възрастта настъпват мутации в митохондриалната ДНК и остаряване на клетките. Усилията на учените са в посока регулиране на гените от ДНК на митохондриите, възстановяване на техните функции и ефективно противодействие на стареенето.
Най-новата и достоверна теория за процеса на стареене е свързана с постепенното скъсяване на теломерите, което е причина за клетъчно остаряване и смърт. За да се удължи живота на теломерите, учените препоръчват придържане към балансиран хранителен режим, достатъчно сън, контрол над стреса и постигане на идеално тегло. Важно значение има и увеличаване на чувствителността на телесните клетки към инсулина.

Комплексна Anti-аging грижа
RegulatPro е най-новият продукт на нашия пазар, идеално допълнение към антиейджинг грижата. Възстановява ензимните нива чрез доставката на микронутриенти, получени след каскадна ферментация на подбрани плодове, зеленчуци, ядки и подправки, отгледани при сертифицирани условия на биоземеделие. Увеличава енергийните нива в клетката до техните първоначални стойности. Продуктът стимулира детоксикацията, намалява оксидативния стрес, подмладява клетките и ефективно противодейства на процесите на стареене.

Хранене и спорт
Медицински изследвания, проведени с хора над 50-годишна възраст, които са подложени на определен хранителен режим и специфични физически натоварвания показват, че се наблюдава подмладяване на организма, регенерация на тъканите и подобряване на паметта.

5 прогнози и новости за 2017 г. в естетичната дерматология:
1. Неоперативен фейслифт
През последните 5 години се наблюдава 95% ръст в използването на филъри и ботулинов токсин. Все повече пациенти се насочват към неоперативно моделиране на лицето, което води и до усъвършенстване на прилаганите техники и подходи от страна на естетичните дерматолози.

2. Неоперативно моделиране на тяло
Прогнозата за следващите 5 години е петкратно нарастване на процедурите за намаляване обиколките на тялото. Големите компании производители на апарати, като Cool Sculpting, Liposonix, Vanquish RF, Alma Accent, Vellashape, Sculpshure и други се насочиха към усъвършенстване на апаратурата за намаляване обиколките на тялото и повлияване качеството на кожата.

3. Kybella
Kybella е най-новият инжекционен продукт, закупен от фирма Алерган през 2015 г., който предстои да бъде лансиран и у нас. Продуктът намалява обема на двойната брадичка и стяга кожата. Проучванията показват, че 67% от пациентите са недоволни от отпускането на лицевите контури, а 65% – от двойната си брадичка. Досега се използваха комбинирани методи за отстраняване на двойната брадичка, които не даваха категорични резултати, но с лансирането на Kybella надеждите са за много по-голям успех при тези естетични процедури.

4. Микронидлинг
Микронидлингът е сериозно предизвикателство срещу лазерния фракциониран ресърфисинг. При тази процедура се създават микроканали в кожата за контролирана микротравма и стимулиране синтеза на колаген. За разлика от дермопена, при микронидлинга има контролирано проникване на определена дълбочина в кожата и контрол на скоростта. В сравнение с лазерите, апаратите за микронидлинг са много по-евтини, процедурата е бърза, почти отсъства възстановителен период и се осигуряват отлични резултати по отношение на фини бръчици, акне, стягане на кожата.

5. Вагинално подмладяване
Вагиналното подмладяване и лечението на стрес инконтиненцията стават все по-популярни, затова и много производители на естетична апаратура (Lutronic, Photona,  Alma Lasers, Synoshure, Venus, BTL) предлагат иновативни апарати за извършване на тези процедури.

Козметични подходи след намесата на естетичния дерматолог
Медицинската козметика се развива изключително бързо, с доближаване на козметичните процедури до науката. Ролята на козметика преди и след дермоестетична терапия е много важна с оглед постигането на ефективни и трайни резултати за пациента. Козметикът трябва да направи кратка консултация с пациента, да оцени състоянието на кожата на лицето му, като внимава за видими следи от инвазивни естетични процедури, както и да поговори с него за предстоящата процедура.
Непосредствено след инжектиране на филъри и ботулинов токсин не бива да се правят никакви козметични процедури. Важно е да се избягват топлинни процедури (RF и IPL) и мускулни стимулации 6 месеца след поставянето на филъри и ботулинов токсин. След лазерни процедури 1-2 седмици не се правят масажи, топлинни процедури, както и пилинги. При микронидлинга кожата е с нарушена цялост и е препоръчително 1-2 седмици да не се прилагат масажи, RF, IPL, пилинги и терапии с ретинол. Около 1 седмица след високоинтензивен ултразвуков (HIFU) лифтинг кожата е с лек до умерен оток, пациентът изпитва дискомфорт, затова може да се прилагат само леки масажи. След дерматохирургични процедури също не се правят масажи, RF, IPL, пилинги и терапии с ретинол. Козметични терапии са възможни 2 седмици след махането на конците.

Няма коментари