КУПЕРОЗА – СИСТЕМЕН ПОДХОД В ЛЕЧЕНИЕТО

0

Забелязвайки симптоми и прояви на купероза, пациентите често се обръщат за помощ към козметолози и дерматолози. Но в доста от случаите мрежата от повърхностни разширени капиляри може да бъде симптом на много по-опасни заболявания. Необходимо да се разгледа в детайли куперозата, още повече, че с настъпването на студения зимен сезон това заболяване се обостря не по-малко отколкото през лятото.

 

Причини
Най-често срещаната причина за появата на купероза е хормоналният дисбаланс, който при жените е свързан със синдрома на поликистозните яйчници, нарушения в производството и метаболизирането на естрогените или настъпването на менопаузата, а при мъжете – с намалена функция на тестисите. Други срещани причини са заболявания на щитовидната жлеза (хиперфункция на щитовидната жлеза), резки промени в артериалното налягане (хипертония), синузит, дисбактериоза, заболявания на черния дроб, ентероколит, инфекция с бактерията Helicobacter pylori (хроничен гастрит, язвена болест), Demodex (микроскопичен акар), отслабване на имунитета, алергия. Тъй като често куперозата е следствие от друго заболяване, препоръчително е козметиците да посъветват клиентите си, които имат изразена симптоматика, да се консултират с гинеколог, ендокринолог, дерматолог или гастроентеролог за установяване на здравословния проблем и назначаване на навременно и адекватно лечение.
Често срещана причина за отслабване на еластичността на кръвоносните съдове е и недостигът на силиций в организма. В случая мястото му се заема от калций, което води до нарушаване обмяната на веществата, повишаване на кръвното налягане, поява и развитие на исхемична болест на сърцето и заболявания на дихателните органи.

Външни фактори 
Тютюнопушенето предизвиква рязко свиване на кръвоносните съдове, което нарушава кръвообращението и лишава тъканите от хранителни вещества и кислород, а прекомерната консумация на алкохолни напитки води до трайно разширяване на капилярите. Загубилите еластичността си капиляри не могат да реагират на резките температурни промени (например контрастен душ или обтриване на лицето с ледени кубчета). Излагането на слънце без надеждна фотозащита също може да доведе до купероза, тъй като ултравиолетовите лъчи отслабват капилярите и ги правят крехки и чупливи. Суровите климатични условия (силен вятър, студ) засилват загубата на влага от кожата и предизвикват разширяване на капилярите.
Консумацията на пикантни храни и подправки също води до разширяване на капилярите. При стрес настъпват спазми на кръвоносните съдове и в тях се повишава налягането на кръвта. Важно е да се знае, че приемът на кафе и какао стимулира кръвообращението и повишава натоварването върху крехките стени на капилярите.

Особености на куперозата при мъжете 
Обикновено локализацията на това заболяване при мъжете е в областта на носа. По принцип куперозата се среща по-рядко при мъжете в сравнение с представителките на нежния пол. За появата и развитието на заболяването при мъжете преимуществено значение имат факторите на околната среда – студ, слънце, вятър. Друга честа причина за възникване на купероза при силния пол е заболяване на черния дроб.

Профилактика 
При наследствена предразположеност се препоръчва профилактиката на куперозата да започне колкото се може по-рано. В някои случаи още на 15-годишна възраст може да се наблюдава сухота на кожата, склонност към зачервяване, сърбеж и залющване. Профилактичните мерки при купероза включват внимателна грижа с използване на специално разработени дерматокозметични средства за чувствителна кожа, измиване с хладка вода, често овлажняване с подходящ дерматокозметичен продукт, защита от UV лъчи, студ и силен вятър, както и спазване на определен хранителен режим. Въпреки че хранителният режим все още е спорен въпрос, със сигурност от менюто трябва да се изключат: сметана, сирене, шоколад, захар, бял хляб, сосове, подправки, авокадо, цитрусови плодове, стафиди, смокини, банани, пикантни ястия, много горещи храни и напитки, червено вино.

Системен прием на добавки при купероза
Препоръчително е на пациентите с купероза да бъдат предписвани добавки, като най-често това е витамин С за тонизиране на кръвоносните съдове и стимулиране синтеза на колаген и еластин. Друга подходяща добавка е комплекс от биофлавоноиди, който съдържа активни венотоници от растителен произход (диосмин, рускус, хесперидин, конски кестен). При купероза е важен и приемът на силиций, който укрепва капилярите и възвръща еластичността им, антиоксиданти и омега 3-6-9 ненаситени мастни киселини, които нормализират работата на черния дроб и балансират хормоните в женския организъм. Маслото от вечерна иглика е богато на омега 3-6-9 мастни киселини и много добре повлиява хормоналния баланс при жените, укрепва капилярите, подобрява тена на кожата и намалява проявите на купероза.

Съвременни методи за лечение
Куперозата е комплексно заболяване и изисква комплексен подход на лечение. Съвременните методи включват мезотерапия, електрокоагулация, озонотерапия, фототерапия и лазерна терапия,. Най-ефективен и най-предпочитан модерен метод за премахване на повърхностните разширени капиляри е лазерната терапия.

Мезотерапия 
Методът се състои в подкожно въвеждане на специални мезококтейли. Днес се предлагат съдоукрепващи моно препарати (витамин С, екстракт от арника и др.), които укрепват и заздравяват тънките и крехки капиляри и подобряват кръвообращението.

Електрокоагулация
Електрокоагулацията намираше широко приложение преди появата на лазерите. Същността на процедурата се състои във въвеждането на тънка игла в разширения капиляр, след това по нея се пропуска електричен ток, който разрушава проблемния капиляр. Процедурата е доста болезнена, освен това има риск от появата на белези и хиперпигментации.

Озонотерапия
Озонът, който се използва в процедурата е специално пречистен и обогатен с кислород. Озоно-кислородната смес се въвежда в разширените капиляри с помощта на микроигла. В резултат участъците, засегнати от купероза изчезват. Процедурата също е болезнена и свързана със странични ефекти.

Фототерапия
При фототерапията участъкът от кожата се третира с импулсна светлина, която се поглъща от хромофора хемоглобин. Във вътрешността на кръвоносния съд температурата рязко се повишава, в резултат на което стените на съда се слепват. Фототерапията е ефективна за премахване на кръвоносни съдове с много малък диаметър.

Лазерна терапия
Лазерната терапия е най-предпочитаният съвременен метод за премахване на повърхностни разширени кръвоносни съдове. Процедурата е ефикасна, безопасна и безболезнена. В основата на този метод е принципът на „селективна фототермолиза”, при който лазерна светлина с определена дължина на вълната се поглъща от съответния хромофор в кожата. Основните хромофори в кожата са водата, меланинът и хемоглобинът. Тези хромофори поглъщат лазерна светлина с различна дължина на вълната. За премахване на разширени капиляри се използва лазерна светлина с определена дължина на вълната, която се абсорбира от хромофора хемоглобин, съдържащ се в кръвоносните съдове. Лазерната енергия се трансформира в топлинна, която слепва стените на капилярите или настъпва т.нар. фотокоагулация, като при този процес не се увреждат околните тъкани. Постепенно разширените кръвоносни съдове се разрушават и изчезват, а кожата става чиста. Лазерната терапия значително понижава риска от образуване на белези.

Няма коментари