Приложение на радиочестотата в козметологията

0

В съвременната козметология съществуват много възможности за корекция на естетичните недостатъци на кожата. Апаратната козметология заема голяма част от терапевтичните методи на работа. Една от най-разпространените съвременни процедури е с използването на радиочестотни апарати. От научна гледна точка радиочестотата (Radio Frequency) представлява метод на въздействие върху тъканите с електрически ток в радиочестотния диапазон.

 

Диатермия
Радиочестотата се използва отдавна в медицината. Първите изследвания в областта са проведени преди повече от 100 години. Методът, използващ този принцип на действие е добре познатата процедура, наречена диатермия. Думата „диатермия“ произлиза от гръцки: diathermaino – „нагряване“ (dia – посредством и therme – топлина). 

Диатермията е един от методите на електролечение, състоящ се в нагряване на тъканите и органите в организма с помощта на променлив електрически ток с висока честота. Методът е въведен в лечебната практика през 1905 г. от чешкия лекар Р. Цейнек, а терминът „диатермия“ е предложен от немския лекар Ф. Нагелшмидт, работещ над метода по същото време. 

За диатермията се използва електрически ток със сила 3 ампера и висока честота 1,65 МHz, т.е. диатермията е електропроцедура, при която  електрическият ток се колебае с честота, измервана в мегахерци. Тези честоти съвпадат с радиочестотите, но не са радиовълни. Затова е неправилно радиочестотата да се нарича радиовълни. 

Високочестотният електрически ток има изразен топлинен ефект. Действието на диатермията е свързано със следните физиологични реакции: повишаване активността на вегетативната нервна система, което се изразява в засилване на лимфо- и кръвообращението, ускоряване обмяната на веществата (температурата на тялото може да се повиши с 0,1– 0,2°С), особено в областите, подложени на въздействие и подобряване активността на левкоцитите. При диатермията се постига релаксиране на скелетната мускулатура и мускулната тъкан на вътрешните органи, както и повишаване прага на възбудимост на сетивните нерви. Затова в медицината диатермията се използва за лечение на заболявания на жлъчката и жлъчните пътища, пикочния мехур, хронични възпалителни заболявания, възпаления на нервите и техните коренчета, невралгия, болки в мускулите и ставите. 

Дълго време диатермията не се прилага в козметологията поради една проста причина – много дълбокото проникване на енергията в тъканите при провеждане на процедурата. Затова и класическата диатермия е по-подходяща за лечение на костно-ставни патологии и заболявания на вътрешните органи. 

 

 

RF апарати и принцип на работа
В козметологията се прилагат радиочестотни методи с неголяма дълбочина на проникване и максимум поглъщане на енергията в дермата и хиподермата. 

Вместо метален електрод при радиочестотните процедури се използва електрод, покрит със специален полупроводник. Този електрод ограничава дълбочината на проникване на радиочестотата, а голяма част от енергията се погръща от дермата, което минимизира увреждането на епидермиса и прегряването на подлежащите тъкани. Радиочестотните апарати имат различни технически параметри, използват различни честоти, работят на моно-, би- или мултиполярен принцип. Честотата, на която работи апаратът може да се колебае в много широк диапазон: от 1 до 9 МHz – от 1 до 9 милиона импулси в секунда. Известно е, че колкото по-висока е радиочестотата, толкова по-дълбоко прониква в подлежащите тъкани. Всички съвременни високочестотни RF апарати оказват минимално увреждащо действие на епидермиса и дермата. Трябва да се отбележи, че в зависимост от използваната радиочестота, апаратите могат да въздействат повече върху епидермиса или повече върху дермата. Известно е, че епидермисът е най-чувствителен към топлинното въздействие, тъй като има много ниска теплоемкост. Следователно, при много висока радиочестота максималното въздействие ще се осъществява в границите на епидермиса. Дермата, за разлика от епидермиса, има висока топлоемкост и може да поглъща много повече енергия. Затова и въздействието с по-ниска радиочестота е свързано с поглъщане на голяма част от енергията именно в дермата. 

При монополярните радиочестотни апарати работният накрайник е единият електрод, а вторият електрод се закрепва върху нетретирана област от тялото. Електрическият ток протича между накрайника и втория електрод. Биполярните апарати разполат с накрайник, в който има 2 електрода. В случая електрическият ток протича само в границите на кожната проекция на самия накрайник и не се разпространява в други участъци на тялото. 

При мултиполярните апарати се използват три и повече електрода, разположени на различно разстояние един от друг, с периодично превключване на полюсите. Предимствата им са, че се осигурява проникване на радиочестотата на различна дълбочина (съчетание от възможностите на моно-и биполярните системи), по-добро разпределение на електрическия ток в тъканите и по-бързото им загряване.

Ефекти от действието на радиочестотата 

Преминавайки през тъканите радиочестотните импулси предизвикват загряване на колагена и еластина, което води до частичната им денатурация.

Освен това при радиочестотната процедура стартират следните процеси: 

• Увеличаване скоростта на кръвотока и подобряване на микроциркулацията.

• Възстановяване еластичността на ендотела на кръвоносните съдове.

• Достигане на температурата, необходима за начало на липолизата.

• Възстановяване способността на адипоцитите да поддържат постоянна хомеостаза на клетъчната мембрана.

• Прекъсване на процеса фиброза в подкожната мастна тъкан.

• Подобряване оксигенацията на анатомичните структури. 

Най-добър ефект осигурява тази радиочестотна процедура, която осъществява загряване на необходимата дълбочина в рамките на точно определено време.

Ако температурата не достига 42°С, то ефектът от процедурата ще е съпоставим с обикновен нагревател. При температура 43–44°С стартира процес на денатурация на протеините, което гарантира постигане на желания резултат. Въздействието може да се осъществява в рамките на няколко минути без риск от изгаряния. Температурата в диапазона 45–50°С дава забележителен резултат, но безопасното въздействие се измерва в секунди. Загряването на третираната зона до 50°С може да трае максимум 20 секунди за един сеанс.

Най-мощен ефект се постига чрез технологията „термаж“, при която температурата надвишава 50°С. Въздействието в този режим трябва да бъде съвсем краткотрайно. При радиочестотните процедури температура над 60°С е абсолютно недопустима, тъй като предизвиква сериозни увреждания. 

 

радиочестота 

Въздействието на радиочестотата се осъществява в 3 фази:

1. Първична денатурация на колагеновите влакна 
Най-важният фактор за лифтинг ефекта е температурата, която се достига в дълбочина на тъканите. Колагенът и еластинът са протеини и, както е известно, при загряване започва процес на денатурация. По време на процедурата колагеновите влякна се загряват до температура 55–60°С, което води до 1/3 скъсяване от изходната дължина на влакната. Първичната денатурация на колагена в термично модифицираните тъкани създава напрежение в кожата над тях, което осигурява видим лифтинг ефект, стягане и уплътняване на кожата след радиочестотната процедура. 

2. Синтез на колаген 
Високата температура активира метаболизма на фибробластите, благодарение на което се стимулира синтеза на нов колаген и еластин и съответно – увеличаване плътността и еластичността на кожата. 

3. Реконфигурация на колагеновите влакна
Окончателният ефект от процедурата може да се види след 21-28 дни – времето, съответстващо на цикъла на клетъчното обновяване. Същността на процедурата се изразява в постепенно изчезване на провокираната възпалителна реакция, образуване и укрепване на новите колагенови влакна, засилване на напрежението в съединителната тъкан. Образуват се и нови еластинови влакна. Това води до увеличаване обема на колагеновите и еластиновите нишки с 30% и съответно уплътняване на дермата. 

Радиочестотата въздейства и на мастните клетки. Селективното загряване на мастните клетки води до разграждане на съдържащите се в тях триглицериди до свободни мастни киселини и глицерол, които по естествен начин се извеждат от организма. В резултат намалява обема на мастната тъкан, а кожата се изглажда. 

Показания за радиочестотна процедура – лице:

• Птоза на кожата на клепачите, птоза на меките тъкани на лицето (особено в долната и средната част на лицето).

• Корекция на малки и среднодълбоки бръчки.

• Постакне, разширени пори.

• Фотостареене. 

• Повяхнала кожа на лицето. 

• Понижаване на тургора и еластичността на кожата. 

• След пластични операции с цел поддържане на ефекта от интервенцията за дълго време.

Показания за радиочестотна процедура – тяло:

• Целулит, скулптуриране на тялото.

• Отпускане кожата на тялото (след раждане, диети, рязка загуба на тегло)

• Корекция на стрии.  

• Намаляване на локалните мастни натрупвания.  

• След пластични операции с цел поддържане на ефекта от интервенцията за дълго време.

Противопоказания за радиочестотна процедура:

• Бременност и кърмене.

• Остри вирусни инфекции.

• Дерматологични заболявания в третираната зона. 

• Розацея в стадий на обостряне.

• Хипертония.

• Сърдечносъдови заболявания и неврологични разстройства.

• Злокачествени новообразувания и състояния след лъчева терапия.

• Нарушения в кръвосъсирването. 

• Атеросклероза.

• Психически заболявания.

• Заболявания на съединителната тъкан.

• Продължителен прием на имуносупресивни препарати и антикоагуланти.

• Наличие на нерезорбируеми конци в третираната зона.

Ако в тялото на пациента има метални импланти или кардиостимулатор, токът протичащ през тялото може да предизвика нагряване на имплантите или да наруши работата на устройството. 

Предимства на радиочестотната процедура:

• Безопасност.

• Предсказуем и контролиран резултат.

• Отсътствие на възстановителен период.

• Относително отсътствие на усещане за болка (индивидуално).

• Универсален метод (подходящ е за всеки тип кожа, може да се провежда целогодишно).

• Може да се комбинира с много други козметични процедури.

• Продължителен кумулативен ефект до 2 години.

Странични ефекти

Еритема, сърбеж, обрив, нарушаване на кожната чувствителност, усещане за болка, хиперпигментация, обостряне на херпесна инфекция.

Няма коментари