Антиинфекциозно действие на етеричните масла

0

 Етеричните масла са познати от дълбока древност и се използват векове наред за профилактика и лечение на различни заболявания. Днес в ароматерапията е важно използването на етерични масла с терапевтични свойства и високо качество, за да са ефикасни, безопасни и да изпълнят докрай своята мисия.

 Какво представляват етеричните масла?
Етеричните масла са продукти от растителен произход, които представляват сложни смеси от органични съединения, с характерен мирис. Това са летливи ароматни молекули, добити в повечето случаи чрез парна дестилация на определен орган на растението или чрез студено пресоване на кората, зеста на плода (за цитрусите). Важно е да се знае, че етеричните масла не се разтварят във вода, те са мастноразтворими и частично разтворими в алкохол. От едно растение може да се добиват различни по вид, аромат и свойства етерични масла. Например от листата на портокаловото дърво се добива маслото петигрен бигарад, от цветовете – маслото нероли, а от кората – портокалова есенция.

 Дестилационен процес
Парната дестилация, позната от дълбока древност, е процедура, която извлича ароматната субстанция, благодарение на водната пара. Освен парна дестилация има и студено пресоване, което се прилага при цитрусовите плодове – механично счупване на „ароматните джобове“ на корите на цитрусовите плодове, за да се добие есенцията. Полученият продукт се нарича есенция, а не етерично масло, защото не е правено никакво химическо преобразуване с разтворители или водна пара.

 Какво трябва да бъде качественото етерично масло?
 Доброто етерично масло трябва да е 100% чисто – към него да няма добавени други, добити по химичен път молекули, които намаляват свойствата му. Също така етеричното масло трябва да е 100% интегрално, т.е. дестилацията или екстракцията му (при цитрусите) да е пълна, да се прави при определена температура и за определено технологично време, като от него не бива да се отнемат молекули, защото ще загуби част от силата си. Качественото етерично масло трябва да е 100% натурално и биосертифицирано (задължително за цитрусовите масла), както и хемотипирано – върху опаковката да е написано какъв е видът на растението и коя растителна част е използвана за добива му.

 Научната ароматерапия в борбата с инфекциозните болести
Действието на етеричните масла в борбата с инфекциите е научно доказано, следва строга фармакологична логика и за това се правят клинични изпитания. Фармакологичните и клинични свойства на дадено етерично масло зависят от основните молекули, които го изграждат, а второстепенните молекули в него определят допълнителното му действие. Важен е и тропизмът – действието на етеричното масло върху определен орган или система, в отговор на някакъв дразнител.

 Етерични масла vs инфекции
 Антиинфекциозното действие на някои етерични масла се конкурира успешно с антибиотичната терапия, дори често пъти я превъзхожда. Но най-важното е, че в ароматерапията няма странични ефекти. Етеричните масла са известни отдавна и техният антиинфекциозен потенциал е добре познат. Действията им се доказват лесно благодарение на анти-ароматограмите, които за етеричните масла са това, което е антибиограмата за антибиотиците. Антибиограмата показва кои молекули са в състояние да унищожат съответните бактерии, същото е и при анти-ароматограмата: етерични масла се подбират спрямо техните специфични действия и възможност да разрушат съответните микроби.

Няма коментари