Алтернативни терапии и методи в козметологията – част първа

0

 През 1950 г. френският лекар Мишел Пистор открива ефекта от мезотерапията случайно. Като общопрактикуващ лекар в градчето Брей-Лю той инжектира възрастен обущар с прокаин (1% – 10 мл) по повод алергично задушаване. Човекът, който е възрастен и глух от 40 години, казва, че през нощта след инжекцията е започнал да чува за известно време. Пистор му прави още няколко инжекции, опитвайки се да излекува напълно глухотата, но по-нататъшен успех няма. Пистор обаче продължава с опитите и изследванията – прави инжекциите по-близо до поразения участък, добавя към прокаина съдоразширяващи, йод, сяра. Резултатите в слуха на пациентите започват да се подобряват, наблюдават се и други подобрения – шумът в ушите намалява, изчезват световъртежът и екземата на ушната раковина и т.н.

Първоначално методът се нарича периаурикуларна терапия. При пациентите има подобрение на слуха, на болките в главата, на далекогледство и късогледство, на безсъние. На 4 юни 1958 г. д-р Пистор публикува в седмичното издание La Presse Medicale статията „Кратко изложение за новите свойства на прокаина при локално инжектиране по повод различни патологични състояния на човека“. Там той за първи път предлага термина мезотерапия да се ползва за лечебни въздействия в областта на мезодермата.

Опитите за инжектиране локално на вещества за подобряване на различни патологии датират още от 19 век. Но минава един век докато методът се популяризира и докаже. В началото мезотерапията се приема много добре във ветеринарната медицина и оттам постепенно става популярна. Френската академия по медицина признава мезотерапията като медицинска специализация през 1987 г.

Стартирайки противоречиво като алтернативен метод, през последните години мезотерапията вече е официален медицински метод и е възприета и много популярна в цяла Европа, най-много във Франция. Лекари и козметолози се обучават и прилагат инжектиране на различни субстанции в точно определени точки за ефективно и безболезнено лечение.

Мезотерапия се ползва в стоматологията, офталмологията, гинекологията, ортопедията и травматологията. Убожданията са от 1.5 до 6 мм, а количествата на въведената субстанция са от 0,02 до 0,2 куб. см за една инжекция. В козметологията вече широко се ползват дермаролери, дерма пен – козметичната алтернатива на мезотерапията и всеки козметик има възможност след съответното обучение да прилага метода при третиране на различни състояния на кожата на своите клиенти. Игличките на козметичните уреди са с дължина до 1 мм и причиняват микроубождания в кожата, което стимулира дейността на фибробластите, стяга кожата и улеснява проникването на активните съставки на козметичните продукти.

 Употребата на дермаролерите е по същество професионален козметичен масаж, който решава много проблеми в областта на лицето, шията, деколтето и тялото: белези, стрии, бръчки, целулит, алопеция и др.
Примерът с мезотерапията е много показателен в няколко насоки:
 ● Практикуващите медицински специалисти (а и козметици) са тези, които правят откритията. Те са и тези, които проучват и доказват действието на новите лабораторни активни съставки, както и на иновационните уреди и технологии.
 ● Всеки алтернативен метод, ако е ефективен, може да бъде приет и практикуван официално.
 ● Алтернативните методи в козметиката могат да бъдат различни.
 ● Някои идват от миналото, от древните лечителски и разкрасителни традиции.
 ● Други се създават в съвремието като алтернатива на специфични инвазивни и хирургични практики – каквато е мезотерапията.

 Един от разпространените алтернативни методи в момента е приготвянето на индивидуални маслени и ароматерапевтични смеси от козметика в салона. Практиката идва от народната медицина и традицията да се грижим за красотата с природни средства. Терапията с растителни масла може да се прилага самостоятелно, както и да се съчетава с иновативни козметични терапии и уреди.

 Други алтернативни практики в салоните са детоксикацията, колон терапията, биорезонансната диагностика, озоновата терапия. Най-силно влияние за козметичните процедури при жените имат Луната и Венера. Луната влияе на задържането и отделянето на вода и други вещества от организма. Неслучайно е популярна лунната диета, при която в 3 дни при пълнолуние се препоръчват очистващи практики и лечебен глад.

Няма коментари